Проблемът с учителската стачка може да се реши бързо, ако има разумен подход и от страна на синдикатите и ако говорим сериозно за реформа в системата - за нейното подобряване в посока на качеството.

Това заяви, премиерът Сергей Станишев след церемонията по полагането на първа копка по проекта „Супер Боровец".

Жонглирането с цифри и искания не води до нищо, предупреди премиерът.
Преговорите продължават, което е важно - на експертно ниво, подчерта Станишев.
Много е важно да се излезе от политическото и декларативно говорене, което беше характерно за досегашния етап на преговори, каза още той.

Според него трябва да се говори за няколко неща - първо как реформираме образователната система, така че да се постигне високо качество.
Второ - как и колко в рамките на възможностите на държавата увеличаваме възнаграждението на учителите и трето - какъв начин на управление на систематаще се направи така, че да имаме действително дългосрочно цялостен обществен договор за развитието на българското образование.

Премиерът още веднъж заяви - по повод коментарите за бюджетния излишък, че той е "своего рода резерв на държавата, който гарантира валутния курс, валутния борд - застраховка срещу това, че България има много бързо нарастващ дефицит по текущата сметка".

Станишев е категоричен, че Валутният борд дава стабилност и гаранции за доходите на хората.
Тези гаранции не идват просто с решение на парламента или с постановление на правителството, те се гарантират със запасите на БНБ, с фискалния резерв, за да може масата пари да бъде осигурена  и България да изпълнява условията за членство в Еврозоната, поясни премиерът.

По думите му правителството би могло да даде не 100, а например 200% увеличение, не само на учителите, а на всички, но важният въпрос е каква цена ще заплати страната.

Това според премиера означава хиперинфлация и всъщност тези, които протестират, ще получават реално по-малко, отколкото днес.
Той изразих и категоричната си позиция, че правителството няма да се поддаде на натиска на синдикатите в предизборната ситуация.

В сегашното състояние стачката на учителите дава повод за много сериозна обществена дискусия и за това е много важно да се водят отговорно и сериозно експертните разговори, заяви Станишев.

По повод исканата от синдикатите оставка на образователния министър Станишев каза:
„Когато синдикатите участват директно в политическия процес като политически партньори, тогава ще определят каква ще е съдбата на един или друг министър".
Премиерът още веднъж заяви, че правителството е конструктивно настроено за разговори и подчерта „но за сериозни разговори".

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, който също присъства на първата копка, каза, че по всяка вероятност политическият съвет на тройната коалиция ще се събере по повод учителския проблем.

За възнагражденията на учителите, той каза, че въпросът е с какво се разполага.

Всеки проблем има решение и за този ще се намери,добави Сакскобургготски.
Учителското съсловие е като основата на държавата в едно общество, подчерта още бившият премиер.