Франция, Германия и Италия ще последват примера на Великобритания да се присъедини към новата банка Asian Infrastructure Investment Bank (АIIB), пише The Financial Times, позовавайки се на европейски източници.

Международната финансова институция е по предложение на Китай.

Пекин иска да създаде глобална финансова институция, която да се конкурира със Световната банка и Азиатската банка за развитие, тъй като смята, че над тези организации имат силно влияние САЩ и техните им съюзници.

Вашингтон вече разкритикува решението на Великобритания да се присъедини към АIIB.

Изданието отбелязва, че решението на Франция, Германия и Италия се явява удар по американските опити да се задържат западните страни да не участват в новата банка. САЩ оказват сериозен натиск върху Австралия, която се явява ключов съюзник в Азиатско-тихоокеанския регион.

Канбера от своя страна обяви, че ще преразгледа позицията си по въпроса.

Представител на САЩ заяви, че отделните страни сами си решават дали да се присъединят към новата банка, информира „Гардиън".

Китайската медия „Синхуа" подчертава, че Южна Корея, Швейцария и Люксембург също обмислят дали да се присъединят.

Вашингтон поставя под въпрос дали новата институция ще има високи стандарти на управление и защити.

Инициативата на Китай се разглежда като „мека сила" за разширяване на влиянието на азиатската държава в региона за сметка на САЩ.

Банката бе стартирана от Пекин през 2014 година с цел стимулиране на инвестиции в транспорта, енергетиката, телекомуникациите и други области в Азия.

В началото на 2015 година 26 страни са включени като държави основателки, предимно от Азия и Близкия изток. До края на годината се очаква да се финализират всички членове от споразумението.

Китай уточни, че страните могат да се присъединят като основателки на банката до 31 март. Япония също е поканена.