Не е сигурно, че най-новият спасителен план за Гърция ще успее, заяви в интервю за телевизия Це Де Еф германският канцлер Ангела Меркел. Тя все пак показа, че има надежда, че страната ще успее да преодолее икономическата криза, ако се придържа към споразуменията, изготвени с кредиторите.

За пореден път германският канцлер подчерта, че Гърция не може да очаква орязване на дълга. Според нея обаче макар т.нар. "подстрижка" на гръцкия дълг да е изключена, има други начини да се осигури облекчаване - чрез удължаване на падежите и намаляване на лихвите.

Меркел посочи, че очаква Международният валутен фонд (МВФ) да участва в новия спасителен пакет за Гърция, добавяйки, че генералният директор на институцията Кристин Лагард е обещала да лобира за това пред управителния съвет на МВФ, предаде Ройтерс.

"МВФ участва в преговорите. Той подкрепя гръцкото споразумение", каза германският канцлер.

Това бяха първите коментари на Ангела Меркел за ролята на МВФ в гръцкия план.

Несигурността относно ролята на МВФ в спасителния план за €86 млрд. се превърна в главоболие за Меркел преди гласуването в сряда в Бундестага. Депутатите от нейния Християндемократически съюз (ХДС) и нейната сестринска баварска партия, Християнсоциалния съюз (ХСС), искат МВФ да участва заради репутацията му за строгост при прилагането на реформи.