Главният изпълнител на ремонтните работи в хотел "Вероника", комплекс "Слънчев ден" фирмата "Планекс" ООД излезе с официално становище по случая с трагичния инцидент, при който загинаха четирима работници.

Становището е изпратено до Българската строителна камара и е публикувано в vestnikstroitel.bg.

От "Планекс" заявяват, че считат за своя отговорност да информират обществеността и професионалните среди относно аварията, случила се на обект "Ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментен хотел "Вероника".
С изявлението си "Планекс" иска да пресече "появилите се спекулации в медиите", които засягат дружество и относно законността на обекта и нарушенията при неговото изпълнение.

Бившият шеф на ДНСК София изказа подозрения за причините за срутването. Още...

От "Планекс" информират, че имат сключен договор с инвеститора "Международен Панаир Пловдив", одобрени проекти и редовно издадено разрешение за строеж.

Одобрените проекти предвиждат премахване на старата конструкция до кота +0.00 на основание конструктивна експертиза от 2014 год. Експертизата е възложена от инвеститора поради възникнали проблеми и съмнение за безопасното обитаване на сградата, която е строена преди 47 години.

Проектът предвижда нова стоманобетонова конструкция, устойчива на сеизмични натоварвания, изпълнение на противоземетръсни шайби и фундаменти за тях, което няма как да стане без премахване на старата конструкция.

С отделен Договор тези специализирани дейности са възложени от "Планекс" на подизпълнителя "Бултранспорт Груп"ЕООД и по законовия ред обектовата площадка е предоставена.
Също така от "Планекс" подчертават, че са уведомили Областна Инспекция по труда за започването на обекта според законовоустановения срок.

Поради констатирани пропуски в технологичния ред на работите, извършвани от Подизпълнителя на 08.04.2015 год; няколко часа преди аварията от "Планекс" са разпоредили прекратяване на разрушителните работи, като е издадена категорична забрана за допускане на работници в сградата. Нареждането е връчено на представител на фирмата подизпълнител на обекта и изпратено до седалището й.

"Всички последващи действия са извършени в извънработно време, самоволно, без наше знание и в отсъствието на наши специалисти на обекта. Ние оказахме пълно съдействие при спасителните операции, проведени на обекта", заявяват от "Планекс"

От фирмата изказват и съболезнования на семействата на загиналите работници.