Поройните дъждове и предизвиканото от тях наводнение са оголили газопровод, преминаващ до габровското село Янковци. Става въпрос за тръба, която свързва Севлиево и Габрово, обясняват местните жители, цитирани от Дарик.

Те коментират, че ако съоръжението е ударено от скалите и дърветата, влачени от пороя, рискът да се получи пробойна е бил голям. Това обаче е щяло да застраши цялото село и населените места наоколо, коментира Валери Василев. Оголеният газопровод се намира близо до неговата къща и до бензиностанцията му.

Бившият председател на Общинския съвет в Габрово пръв е видял опасността, след като тръгнал да обикаля, за да се запознае с пораженията от вълната, заляла селото. Валери Василев се свързал и със специалисти от Община Габрово, които в този момент били на терен в най-пострадалото село Враниловци. Човек от администрацията незабавно пристигнал в Янковци. Потвърдено било подозрението, че става въпрос за газопровод със значителен капацитет.

Тръбата не е обезопасена, а само е положена в коритото на реката. Представител на фирмата, която е извършила поставянето, веднага е бил уведомен, че тръбата е застрашена.

Близо до нея се виждат скали и камъни, които все още могат да ударят газопровода и да нарушат целостта му, при което да започне изпускане на газ.

Жителите на село Янковци се страхуват, че при следващ силен валеж и преливане на водата, газопроводът ще бъде разрушен и това ще доведе до адски взрив. Те коментират, че в опасност са хора, животни, постройки и то не само в село Янковци.

Очаква се днес от фирмата, която е правила газопровода да обяснят защо тръбата не е обезопасена, а само положена в коритото на реката край село Янковци.