Либийските бунтовници са навлезли в Сирт - родния град на Муамар Кадафи, съобщава РИА Новости, позовавайки се на представител на Преходния национален съвет на Либия.

Въоръжени части от Мисрата са навлезли в Сирт и по улиците на града се водят сражения. Мисля, че в скоро време градът ще бъде превзет, заявява още източникът.

Припомняме, от средата на февруари започнаха масови демонстрации срещу 40-годишното управление на полковника. В хода на почти шестмесечните сражения въстаниците успяха да завземат властта над почти цялата територия на страната.

Прелом в бойните действия настъпи през август, когато противниците на режима, подкрепяни от натовската авиация, успяха да превземат столицата Триполи. Малко след това започнаха и множеството въпроси за местонахождението на Муамар Кадафи. На този етап обаче то остава неизвестно. Част от неговото семейство избяга в Алжир.

В хода на сраженията опозицията сформира и Преходен национален съвет, който бе признат за официална власт в Джамахирията от редица страни.