Франция и Китай се договориха за стратегическо партньорство в областта на ядрената енергетика.

Това заяви френският президент Никола Саркози след сключването на договори между Париж и Пекин на стойност 20 милиарда долара.

Стратегическото партньорство в ядрената енергетика обхваща областите от съвместното изграждане на ядрени реактори до разработването на уранови мини. Саркози уточни, че двете страни ще работят заедно на базата на френския опит в ядрената енергетика и ще си сътрудничат при рециклирането на отработеното ядрено гориво. Освен това се обмислят варианти за продажбата на плода от тяхното сътрудничество на трети страни.

Тридневното държавно посещение на китайския президент във Франция започна с остра критика от страна на защитниците на човешките права. Френският президент беше упрекнат, че поставя икономическите интереси над борбата за човешки права. Причина за критиката бяха сключените по време на срещата договори за милиарди между китайски и френски компании. Критика дойде от организациите Human Rights Watch, Amnesty International, Репортери без граница.

По данни на китайската делегация от четвъртък вечерта става дума за повече от 20 млрд. евро. Само самолетният производител Airbus получи нови поръчки за повече от 60 машини. Френският ядрен концерн Areva ще снабдява China Uran на стойност от 3,5 млрд. долара (около 2,5 млрд. евро). Още преди пристигането на Ху Дзинтао в Париж в четвъртък наобед телекомуникационният оператор Alcatel-Lucent съобщи за подписването на три договора на обща стойност от 1,1 млрд. евро.

Темата за човешките права обаче не беше на официалния дневен ред. Пекин продължава да протестира остро срещу даването на Нобеловата награда за мир на арестувания китайски борец за човешки права Луи Сяобо. Очевидно за да избегнат критика и неудобни въпроси, двамата президенти няма да дадат пресконференция през цялото тридневно посещение.

Важна тема от двустранните въпроси е подготовката на срещата на върха на Г-20 в края на следващата седмица в Сеул. Финансовите министри на страните от Г-20 обявиха последно, че искат да предотвратят състезание за девалвация на валутите.

Ху Дзинтао представи предложение от четири точки за изграждането на обхватно стратегическо партньорство между Китай и Франция. Саркози похвали прагматичното сътрудничество между двете страни във всички области и особено във въздухоплаването.

Франция иска да изгради сътрудничество с Китай в икономиката, технологиите и атомната сила и продължава да подкрепя вдигането на ембаргото за оръжия на ЕС върху Китай.