Трима полицаи са били нападнати от тумба цигани в димитровградския квартал „Изток-2", съобщиха от полицейския синдикат.

Инцидентът се е случил на 26 август след получаване на сигнал в РУП - Димитровград за възникнал скандал в квартала. Към скандала между двамата участници по-късно са се присъединили техните близки и роднини.

При задържане на участниците е нанесена порезна рана с брадва в областта на дясната ръка на единия полицай, вторият полицай е ударен със сап на вила, а третият е с охлузвания по едната ръка.

Образувано е наказателно производство по НК за оказване на съпротива срещу орган на властта, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред.

От СФСМВР констатират, че напоследък се увеличават случаите на насилие над полицаи. Синдикатът напомня за пореден път, че една от точките, по които води преговори с МВР касае именно дефиницията на понятието „физическа неприкосновеност" и налагането на санкции за нейното нарушаване.

Гарантирането на физическата неприкосновеност е неотложно именно поради зачестилото насилие над полицаи. Определянето на допълнителна законова забрана за влизане във физически контакт със служител на МВР може да осигури по-голяма сигурност и безопасност на полицаите при изпълнение на служебните им ангажименти.