Варна Състав на Варненския окръжен съд присъди 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, спрямо 19-годишния британски гражданин Майкъл Шийлдс.

Той бе обвинен в опит за непредумишлено убийство на 26-годишния барман Мартин Георгиев.
Шийлдс трябва да заплати обезщетение в размер на 200 000 лева на пострадалия барман.

В желанието си да предотврати скандал на английски туристи в курорта “Златни пясъци”, той пострада тежко и оцеля по чудо, след като беше ударен с камък в главата, припомня Днес+.

900 лева глоба, както и своя дял от разноските по делото трябва да изплати Майкъл Шийлдс. Съдът му наложи мярка за неотклонение “задържане под стража”. Съгласно споразумение между Великобритания и България, Майкъл Шийлдс може да изтърпи присъдата си и в Обединеното кралство.

2 години и шест месеца лишаване от свобода условна присъда, заменени с 4-годишен изпитателен срок наложи ВОС на другия обвиняем по делото – 19-годишния Антъни Уилсън. Той бе обвинен за хулиганство и притежание на 7 грама хашиш.
Спрямо Уилсън бе наложена мярка за неотклонение “парична гаранция” .

Шийлдс и Уилсън могат да обжалват присъдата си в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд.

На излизане от залата, осъденият Шийлдс извика “Греъм Санкей е виновен”. Англичанинът Греъм Санкей е направил изказване в английската преса, че той е виновен за случилото се с бармана от Варна. Това обаче не може да се счете като доказателство от съда, заявиха от институцията.