Възстановяване на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в структурата на МВР, която да се заеме с разкриването на най-опасните престъпни посегателства срещу личността на гражданите, предлага ГЕРБ.

Това съобщи на пресконференция председателят на партията Цветан Цветанов, предаде БНР.

ГЕРБ настоява и за бързи промени в Наказателния кодекс за завишаване на наказанията за отвличания, противозаконни лишавания от свобода, принуда и изнудване.

Трябва да има и промени в Наказателно-процесуалния кодекс с цел да не се допуска възможност за съкратено следствие в първоинстационния съд и така да не може да се налагат наказания под предвидените минимум за особено тежките престъпления срещу личността, каза Цветан Цветанов.

ГЕРБ не приема идеята на вътрешния министър Михаил Миков за инкриминиране на събирането и даването на откуп от страна на близките. Така потърпевшият и семейството му ще станат потърпевши и от държавата, мотивира позицията на партията Цветанов.

Партията иска също диференциране на функциите на МВР и ДАНС, за да не се допуска дублиране в дейността на двете институции. Според ГЕРБ ДАНС трябва да се насочи към разкриване на прояви на организирана престъпност и корупция само от страна на висши представители от властта.

Сред предложенията на ГЕРБ са и промени в Закона за СРС, които да позволят използване на резултатите от специално разузнавателно средство за целите на наказателния процес, когато е поискано преди започване на наказателното производство и е разрешено от председател на окръжен съд или негов заместник.

Очаква се днес следобед депутатът Лъчезар Иванов да внесе проектопромените в Народното събрание. Партията призовава за "спиране на необмислените и самоцелни промени в МВР, които ще изправят следващото правителство пред още по-големи трудности от организационен и кадрови характер".

ГЕРБ настоява да се търси обществен консенсус за инициативите в сектор "сигурност и обществен ред".