Висшият съвет на въоръжените сили на Египет заяви, че конституцията на страната трябва да бъде защитена, след като президентът отказа за изпълни решението на съвета за разпускане на парламента, предаде Би Би Си.

Според издадения от президента Мохамед Мурси указ, парламентът, който бе разпуснат на 15 юни, трябва да възобнови работата си. Държавният глава е разпоредил това да стане утре, 10 юни

Решението за разпускане обаче е взето от Висшият съвет на въоръжените сили въз основа на решение на Конституционния съд, което е задължително за всички.
По-рано днес от Конституционния съд напомниха, че решенията на тази институция са „окончателни и не подлежат на обжалване".

Въпреки настойчивите призиви на военните да не се допуска ново свикване на парламента, кордоните около сградата му бяха отстранени и достъпът на депутатите беше разрешен.

Независимо от напрежението между военните и новоизбрания президент, днес Мурси и главата на военния съвет фелдмаршал Хюсеин Тантауи заедно участваха в тържествена церемония на випускници на военната академия.