Имайки предвид задължението на групата „Алма тур" в размер над 3,6 милиона евро, авиокомпания „България ер" категорично не може да приема да превозва нейните клиенти. Това съобщиха от пресцентъра на авиокомпанията.

В случай на безвъзмездно финансиране на дейността на „Алма тур" от страна на „България ер", при създалата се ситуация, авиокомпанията ще подложи на риск изпълнението на останалите редовни и чартърни полети не само до Руската Федерация, но и по другите дестинации, по които лети.

Във връзка със създалата се ситуация с непревозени клиенти от Варна и Бургас на групата „Алма тур" и нейни контрагенти заплатили на последната въздушен превоз, считаме, че този въпрос следва да се отнесе и реши пряко с Алма тур.

Във връзка с публикуваните в средствата за масова информация сведения относно търговските взаимоотношения между „България ер" и групата „Алма тур", респективно натрупания дълг от над 3,6 милиона евро от тяхна страна, авиокомпания „България ер" отговорно заявява, че събирането на това вземане е въпрос на предприети вече правни действия, като окончателното решение ще бъде взето от компетентния съд.

Постъпилата информация, която допълнително предизвиква сериозни притеснения пред авиокомпанията, е съществуващи проблеми с обслужването на кредити на групата „Алма тур" към български банки във високия летен сезон, а именно: кредит в размер на 8 милиона долара за финансиране на авиационна дейност и кредит в размер на 18 милиона евро за хотелска дейност, се посочва още в становището на превозвача.