Спасителните екипи приключват операциите, след като откриха телата на още двама миньори, обяви енергийният министър на Турция Танер Йълдъз, допълвайки, че най-вероятно това са последните загинали в мината в Сома, съобщава Ройтерс.

По-рано Йълдъз съобщи, че 15 тела са извадени от мината тази нощ и поясни, че нов локален пожар е затруднил операция по изваждане на „още 2-3 тела" от мината, съобщава турското издание „Хюриет".

Йълдъз каза пред репортери, че трима миньори все още се смята, че са под земята на базата на сведения на роднини.

„Хюриет" отбелязва, че 485 миньори са спасени при експлозията и пожара в мината в западния турски град Сома на 13 май. При инцидента под земята се намираха 787 души.

Нов пожар е избухнал днес в друга секция в мината - на около 250 метра от мястото, където миньорите бяха затиснати, което създава допълнителни затруднения за спасителните екипи, добави министърът.

Изчислихме, че максимум трима работници са под земята. Разбира се ще продължим нашата спасителна операция, но се случи инцидент. Локален пожар започна, отделен от първия, който беше загасен вчера. Нивата метан сега се увеличават", разясни той.

Йълдъз поясни, че точната причина за смъртта на миньорите ще бъде разкрита след аутопсиите, добавяйки, че ДНК тестове ще бъдат извършени за идентифициране на миньорите преди да бъдат върнати на семействата.

Инцидентът във вторник е най-смъртоносният в минното дело в турската история. През 1992 година при подобен инцидент загинаха 263 души в Зонгулдак.