Причината за негодуванието на индустрията е абсолютно основателна, затова се търсят решения. Това коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров пред журналисти по повод протеста на бизнеса срещу цените на тока. „Ако могат да бъдат намерени с един протест от 1 час да няма поскъпване на тока, да сме направили 10 пъти досега", подчерта той.

Дали ще има протест днес и какъв ще бъде той, работата няма да бъде свършена с протеста, смята Пламен Димитров.

„Наши работници и членове ще участват в протеста и ние не сме заявили никаква форма на бойкот, но ми се струва, че той си свърши работата преди да се състои", коментира още лидерът на КНСБ.

Според него е очевидно, че в рамките на месец ще бъде трудно да бъдат намерени всички решения. В същото време има конкретни предложения, които могат да намерят законодателно уреждане в рамките на няколко седмици.

На фона на недоволството на бизнеса се очаква днес КЕВР да вземе решение дали да отложи решението за цената на тока за новия регулаторен режим.

Припомняме, че вчера Народното събрание даде възможност за отлагането на началото на регулаторния период с един месец, като направи промени в Закона за енергетиката.

Ние коментираме проблемите на енергетиката повече от две години и през това време от печеливша, схемата на регулаторната рамка за НЕК и за цялата система стана така, че се генерира 1,4 млрд. лв. задължения", коментира Димитров.

Президентът на КНСБ изтъкна какви действия могат да се предприемат в този един месец отсрочка, ако бъде дадена. Едно от решенията е възможността да бъде създаден самостоятелен фонд, който да изкупува скъпата енергия и да бъде финансиран по определен начин с допълнителни средства, както от емисиите, така и от допълнително данъчно облагане на енергопроизводителите. Според Димитров, когато всички бъдат обложени с определен данък, тогава справедливостта със сигурност ще бъде намерена от една страна за потребителите, тъй като няма да стигне до тях никакво допълнително натоварване. Това ще направи възможно и разтоварването на НЕК от тези скъпи договори.

В рамките на няколко години, с финансовата подкрепа на БЕХ, НЕК може да акумулира допълнителни средства, за да елиминира дълга от 1,4 млрд. лева. Заедно с това, Димитров смята, че държавата трябва да влезе в дълга, който е генерирала системата към АЕЦ „Белене" и „Цанков камък".

Тези 2,3 млрд. лв. бяха 1,5 млрд. лв. преди две години, но продължават да растат заради задълженията към банките и лихвите, които се трупат", подчерта Димитров. Той допълни, че в рамките на месец решенията, които изброи, могат да бъдат оформени като законови текстове.

Пламен Димитров коментира темата преди да вземе участие в дискусия на тема „Европейски решения срещу неформалната икономика".