Министерски съвет няма как да изпълни решението на парламента във връзка с мораториум за продажба на земя на чужденци, стана ясно от думите на вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова.

По моя анализ в решението на Народното събрание не се съдържа мандат за денонсиране на Договора ни за членство в ЕС и за започване на нови преговори за съставяне на нов договор, заяви Златанова, след като на днешното правителствено заседание запозна членовете на Министерския съвет с анализа, възложен й от премиера, относно решението на Народното събрание за налагането на мораториум за продажбата на земеделска земя на чужденци.

По думите й, че съгласно Договора за присъединяване на България към ЕС съществува възможност след 1 януари 2014г. гражданите на държавите-членки на ЕС и на държавите, които са страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, както и на юридически лица, учредени по техните законодателства, да могат да притежават право на собственост върху земя.

„В договора не е предвидена възможност за удължаване на преходния период", подчертава Златанова. По думите й едностранно въвеждане на забрана от България спрямо гражданите на ЕС и на Европейското икономическо пространство би означавало нарушение на Договора за присъединяване на страната ни към ЕС.

Вицепремиерът отбелязва, че социологическите проучвания показват, че повече от 70% от българите искат страната ни да бъде член на ЕС и са доволни от това, че сме се присъединили към Съюза.

В изготвен анализ за юридическите последствия от решението тя допуска, че депутатите са се объркали и са имали предвид единствено забрана за лица от трети страни.

Министерският съвет не разполага с правен инструментариум по Конституция и по законите на страната да налага мораториум, споделя Златанова. По думите й това е правомощие на българския парламент.

Според сега действащите международни договори "Вътрешно законодателство" и договор за присъединяване към ЕС чужденци от трети страни нямат право да придобиват земя и за ЕС мораториумът не може да бъде удължен.

С това решение народните представители са имали предвид граждани на трети страни извън ЕС, смята вицепремиерът. Спрямо граждани и юридически лица от трети страни забраната съществува, уредена в конституционния ред, забраната е налице.