По-убийствен като политическа оценка доклад за България не е имало. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на редовната пресконференция на партията по повод предварителния доклад на ЕК.

Намерението на Брюксел да продължи механизма за сътрудничество и контрол според Станишев е огромен провал за Бойко Борисов.

Припомняме - по предварителна информация - механизмът за наблюдение остава, макар че за България годишните доклади от два се намаляват на един.

Това е червен картон, категоричен бе Станишев.
Според него предварителният доклад прави много тежки констатации за страната ни и отбелязва провала в борбата с престъпността. Според соцлидера докладът показва, че вътрешният министър Цветан Цветанов с ПР и показни акции само имитирал дейност.
Фундаментални принципи като независимостта на съдебната система не се уважават, изтъкна Станишев.

Според Брюксел необходим е външен натиск върху страната ни, за да се направят някакви реформи.
Станишев каза още, че европейската комисия констатира системни проблеми на досъдебното производство, прокуратурата и съда.
Според него в доклада е акцентирано и на проблема с независимостта на съдебната система.

Отстраняването на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е пряка поръчка на г-н Цветанов, заяви още Станишев.

Според него от погледа на Брюксел не е убягнало и изчезването на братя Галеви.
ЕК констатира и слабости при възлагането на обществени поръчки, където според Брюксел се създават предпоставки за корупция. В периода 2008-2009 г в комисията са постъпили 4 оплаквания за начина, по който се възлагат обществени поръчки у нас.
За периода 2010-2011 г оплакванията са станали 26.

Станишев бе лаконичен в коментара си за разминаването в позициите на вътрешния министър и президента по повод отстраняването на съдия Тодорова.
Според соцлидера Росен Плевнелиев е заел по-обективна и по-балансирана позиция.
Михаил Миков критикува днешната равносметка за постиженията на МВР за последните три години, направена от Цветан Цветанов в парламента.

Според него тази равносметка не съответства на сигналите, идващи от Брюксел.
Правителството не разбира посланията на ЕК, категоричен е социалистът и бивш вътрешен министър.

Според него в отчета на Цветанов в парламента е проличал само ефективност в нагласяване на цифри за състоянието на престъпността в България.

Захаросана картина, това според Миков Цветанов е представил в парламента.

Червените са притеснени и в ценовия скок с поскъпването на тока от първи юли. Цените за зърното също са поскъпнали .Сега тон зърно струва между 400 и 450 лв., а миналата година той е бил със 150 лв. по-евтин.

Брашното също е поскъпнало. Червените очакват и по-скъп хляб.
Тези цени ще доведат до увеличаването на разходите за храна.
Освен това поскъпналите цени на ток, зърно, брашно и др. ще доведат до понижаване на конкурентоспособността на българското земеделие.

Сега разходите на земеделските стопани ще са по-високи.
Очаква ни нов ценови шок, опасява се Сергей Станишев.

Виновно за лошото състояние на сектор земеделие според социалиста е правителството, което дало лъжливи обещания за подпомагане на бранша.
Социалистите искат специален финансов пакет за сектор животновъдство, за да не поскъпнат и яйцата млякото и месото.