Ще искаме съвместни патрули с Турция по общата ни граница. Това сподели пред медиите външният министър Даниел Митов след закрито изслушване в ресорната парламентарна комисия.

По думите му страната ни работи много добре с Турция, има постоянна комуникация и съседката ни е направила много усилия да облекчи натиска на границата ни.

Информацията за бройките бежанци в медиите е силно преувеличена, обяви Митов по отношение на данните за стотици задържани на границата ни в последното денонощие, както и за прогнозата от огромен наплив до дни.
Припомняме, съобщава се за около 2000 сирийци, пристигнали в Одрин и искащи да минат границата с България.

Правим всичко нужно с МВР и службите, ако потокът нарасне, но в момента нямаме притеснения, успокои дипломат номер едно. По думите му силовото ведомство ще подсили патрулите, надяваме се да има такива общи и с Турция.

Квотите в ЕС за разпределение на бежанците няма да реши нищо за никого, преповтори позицията си Митов. За него Дъблинското споразумение отдавна е архаично и неработещо.

Трябва да спрем да говорим за квоти, а за това как да помагаме за изграждане на настанителни центрове извън континента - това е визията на министъра за решение на проблема с миграционния натиск. Той настоя в ЕС да се уеднаквят наказанията за трафик на хора, защото на места те били направо смешни.

Трябва да е ясно, че не можем да задържаме хората със статут завинаги, след решаване на конфликта и стабилизиране на страната им, ще трябва да има начин бежанците да бъдат връщани и реинтегрирани, убеден е Митов.