Най-тежката мярка "задържане под стража" взе Пловдивският районен съд срещу бизнесмена Атанас Червенков-Райфъла, съобщава "ч4 часа". Срещу него са повдигнати три обвинения: приготовление за убийство и опит за причиняване на тежка телесна повреда на собственика на медицински център "Хипоталамус" Аргир Гяуров и подбудителство за палежи на 7 автомобила. Четири от тях са на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов.

"Срам е да чета вестници и да гледам телевизия, където съм сатинизиран. Всички ме знаят, че съм почтен и честен човек. Не съм бандит и криминален тип, нито пък шеф на мафията, както ме представят", заяви Червенков. Той посочи, че медицинският му център имал сключени договори с над 300 лекари и ако е зад решетките, няма да има кой да движи дейността.

Според съда има категорични доказателства, че Червенков е подбудител на серия престъпления и има опасност да извърши още или да се укрие. По тази причина беше отхвърлено искането на адвокатката му Татяна Каменова за домашен арест или парична гаранция.

Под ключ остава и 22-годишният Васил Василев от Ловеч, който е участвал при първия палеж на колите на Йорданов, извършен на 9 януари 2014 г. Младежът поиска да не бъде оставян в ареста, тъй като е хандбалист и му предстоял четвъртфинал.

По-рано Райфъла изказа възмущението си като заяви в съдебната зала: "Това, което се случва, са уникални глупости. Всичко е политическа поръчка".

Заседанието започна с 1част почивка, за да могат адвокатите на Червенков и другия задържан - Васил Василев, да се запознаят с материалите по делото.

"Съпругът ми е крупен бизнесмен и не се занимава с кокошкарски изпълнения", каза пред журналисти съпругата му Евелина. Тя добави, че скоро всичко щяло да излезе наяве.

Припомняме, че Райфъла беше задържан като поръчител на 7 палежа на автомобили и на опит за убийство на д-р Аргир Гяуров през февруари 2014 година. Гяуров беше намушкан 9 пъти с нож в гърба, но оцеля след нападението от двама мъже.