Днес е последният ден преди вота за президентското място във Франция. Първият тур на смятаните за едни от най-оспорваните избори за държавен глава ще се състои в неделя- 22 април, балотажът е насрочен за 6 май.

Десетима са политиците, които ще мерят сили утре. Ако никой от тях не спечели повече от 50% избирателна подкрепа, французите ще трябва да дадат отново гласа си.

Според последните социологически проучвания, рейтингите на двамата основни лидери в предизборната надпревара - настоящия президент и кандидата на социалистите Франсоа Оланд, са приблизително еднакви, но на втория решаващ тур преднина се очаква да вземе опонентът на Саркози.

По закон предизборната кампания във Франция приключи в полунощ местно време в петък.

Саркози и съперникът му Оланд направиха и последните си публични изказвания преди вота. Настоящият президент, заел поста през 2007 г., призова поддръжниците си да изберат силната Франция.

Съберете се, мобилизирайте се, защитете се, вземете дума, не се оставяйте да ви я отнемат, спечелете си победата, елате всички в неделя, за да пуснете бюлетина, апелира той пред над 12 000 души, събрали се в Ница, смятана за бастион на десните избиратели, посочват френските медии.

Съперникът му - Франсоа Оланд избра за край на кампанията си северен индустриален град, силно засегнат от безработица и директно нападна политиката на Саркози.

Това е регион, който се довери на Никола Саркози. Той дойде на власт с речи за индустрията, заетостта, работниците. Всеки може да усети разочарованието от него, заяви Оланд в Шарлвил Мезиер. Сега е време за левият обрат в политиката на страната, обяви кандидатът на социалистите.

Заетостта е ключов момент в кампаниите и на двамата политици, отбелязва БиБиСи. И Саркози и Оланд обещаха да балансират бюджета, като кандидатът на социалистите набляга на икономическия растеж, вместо ограничения.

Междувременно ден преди вота Централната избирателната комисия на Франция обяви, че ще използва драстични мерки за предотвратяване на преждевременното съобщаване на резултати от първия тур на президентските избори. Първите резултати се очакват след 20 ч. местно време.