Черен списък за агресивни ученици. Това предвижда нова заповед на Министерството на образованието и науката. Според нея училищата трябва да създадат регистър, в който да се отразяват проявите на насилие. Това ще стане от новата учебна година. Освен случаите на насилие, в регистъра ще се документират и участниците в спречкването, както и реакцията на педагозите.

Училищните психолози се опасяват, че регистрацията на агресивни прояви, зад които стоят имената на деца, е нож с две остриета.

Педагогическият съветник и психолог Вержиния Трайкова смята, цитирана от Нова телевизия, че това е петно, което остава. По мнението й, регистърът е като този в полицията. „Сбъркал си, хванали са те и имаш досие и това си остава, независимо колко си добър и  колко успехи имаш", коментира Трайкова. Според нея не трябва да има такива черни списъци, защото те ще попречат на развитието в бъдеще.

Родителите намират за важно училищните власти не само да потушават напрежението, но и да предотвратят следващите изблици на насилие.

Цвета Брестничка от Асоциация „Родители" коментира, че най-вече трябва да се види от каква квалификация имат нужда учителите, за да се справят с подобни случаи. С въпросния регистър училището можело да идентифицира нуждата от определен вид квалификация.

Самите ученици пък не вярват, че с черния списък ще се ограничават проявите на насилие, било то физическо или вербално.

През последните години интернет е залят от любителски клипове, в които тийнейджъри упражняват сила върху свои съученици.