Министърът на вътрешните работи подписа заповед, с която се увеличават заплатите на всички служители в системата с 5 %, считано от 1 януари 2009 г.

С това увеличение основната заплата - без добавките за прослужено време, специфични условия и др. допълнителни възнаграждения - на новопостъпил държавен служител със средно образование - полицай - става 602 лева.

За новопостъпил държавен служител с висше образование - разузнавач - 806 лева /без добавките/.

За лица, работещи по трудово правоотношение, началната основна заплата на тези със средно образование става 472 лева, а за висшистите 671 лева.
Беше създадена работна група, която да анализира и предложи промени в системата за управление и оценка на служебните постижения /СУОСП/.

Подобрени са показателите за отчитане на индивидуалния принос на всеки служител, което ще доведе до намаляване на субективизма при определяне на оценката. Новата система дава по-голяма възможност за диференциация на възнагражденията, която съответства по-адекватно на приноса на всеки служител.

Досега личният принос за изпълнение на общите цели можеше да формира не повече от 40 % от оценката на служителя, а с новата система този процент стига 80. Това дава възможност  всеки служител да бъде коректно оценяван, да е ангажиран и мотивиран при изпълнението на задачите си.