Днес според църковния календар е Денят на Св. Трифон Зарезан - закрилник на лозарите. Денят ще бъде отбелязан тази година с протести срещу наложеният от 1 януари акциз върху домашната ракия.

Вместо ритуалното зарязване на лозята, което подсеща за приближаването на пролетта и началото на селскостопанската дейност, жители на Първомай ще извършат "зарязване на лозята на жълтите павета" като репетиция за националния протестен митинг-шествие, който е предвиден за 14 февруари (тогава по стар стил и според народната традиция се отбелязва Трифон Зарезан).

Заедно с протестиращите лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев ще даде необичаен брифинг в 11:00 ч. на пл. "Св. Александър Невски". Вчера в Благоевград Янев обяви, че "Ред, законност и справедливост" ще предприеме национална кампания "Анти акциз".

Припомняме, че вчера над 500 лозари, винопроизводители и земеделски стопани от Югозападна България протестираха в Благоевград. Общински кметове и кметски наместници от региона призоваха депутатите от Народното събрание и Министерството на финансите да намали или премахне този вид данък върху традиционната алкохолна напитка, докато жизненият стандарт на българина не се доближи до европейския.

Според протестиращите акцизът върху домашната ракия ще разори дребните винопроизводители и лозари и ще създаде условия за налагане на монопол от страна на големите винопроизводители и спиртопроизводители в страната.

Във вторник по време на заседанието на Парламентарната група на БСП ръководството на Агенция Митници представи информация за извършени проверки в района на Благоевград на казаните за варене на ракия. Към момента, по информация на агенцията, в цялата страна са регистрирани около 1300 казана, като в района на Благоевград няма връчени актове и няма затворени казани.

Винената партия в Благоевград също организира протестен митинг за днес, който ще се проведе пред църквата "Св. Георги" в село Черниче.

Св. Трифон е известен като покровител на лозята на Балканите. Началото на празника трябва да се търси в прочутите Дионисиеви тържества в Древна Гърция.

Според традицията в Деня на Трифон Зарезан в цялата страна стопаните извършват ритуалното зарязване на лозето. Отрязват се пръчки от три корена, след което мястото се посипва с червено вино, светена вода и пепел, запазена от огнището от Бъдни вечер.

Зарязването се придружава от благословии за берекет. Отрязаните свежи пръчки се свиват на венчета, които стопаните слагат на калпаците си, през рамо, на бъклицата, някои ги отнасят вкъщи и ги поставят на домашната икона. След ритуала мъжете се събират на обща трапеза в лозята, придружена от песни и хора.

На този ден празнуват също градинарите, кръчмарите и соколарите.

Въпреки, че според църковния календар Денят на Трифон Зарезан е на 1 февруари, по традиция зарязването на лозята се извършва по- масово на 14 февруари (празника по стар стил). На практика вероятността лозята да измръзнат при по- ранното зарязване е значителна за голяма част от страната. Естествено, освен от географските ширини, измръзването зависи и от това колко люта е зимата през настоящата година.