Не съм очаквал, че идвайки в България ще се окажа в ситуация, която може да бъде оприличена на блато, пълно с алигатори.

Така коментира разразилия се у нас скандал членът на ЕП и бивш докладчик за България Джефри Ван Орден по време на своята публична лекция, организирана от СДС.

Ван Орден отказа да се ангажира с конкретен коментар по отношение на правителствената криза.
Той уточни, че има нужда от реформи, въпреки че България е член на ЕС и трябва сама да се справя с проблема.

Въпреки това, продължи Ван Орден, смятам, че борбата срещу корупцията трябва да продължи, защото в противен случай, ако една държава не се бори срещу корупцията, няма да бъде просперираща.

По отношение на професията „политик" членът на ЕП уточни, че той е бивш офицер от Британската армия, а във Великобритания професията на военния се котира много повече в обществото, отколкото професията политик.

Що се касае до взаимоотношенията с Русия Джефри Ван Орден заяви, че не е доволен, че една държава се налага над друга.
Членът на ЕП определи Русия като нестабилна държава, като уточни, че нестабилни са и държавите в района на Близкия изток.

Друг кръг въпроси, които бяха дискутирани на днешната лекция, бяха свързани с либерализирането на пазара на ЕС.

Председателят на предизборната кампания на СДС за евродепутати Димитър Аврамов уточни, че малките компании са основите на икономическия просперитет, но в момента в ЕС дебатът за либерализиране на пазара е блокиран, като Аврамов попита Джефри Ван Орден кога ще бъде възобновен този дебат.

Членът на ЕП отговори, че малкият бизнес има изключително важно значение за икономиката и призова да направим така, че в ЕС той да се превърне в положителна сила.

От своя страна лидерът на СДС Петър Стоянов, подчерта, че в развитите държави се борят непрекъснато с корупцията и обществото живее с чувството, че има органи, които го защитават ежедневно срещу корупцията, докато в развиващите се държави чувството на хората е, че корупцията е навсякъде.

Там, по думите на Стоянов, правителствата са не само неспособни да се борят срещу нея, но са и част от нея.

Лидерът на СДС уточни, че в България има политически кръгове, които пречат на правосъдната система да върши своята работа.

Междувременно в коментар за случващото се ръководителят на Представителството на ЕК у нас Майкъл Хъмфрис заяви, че България носи отговорност за вътрешните си работи.
Страната вече е член на Европейския съюз и вярвам, че българските съдебни органи ще подходят отговорно и професионално по тази тема, подчерта Хъмфрис.