Екип на телевизия СКАТ плати гаранцията за задържаните петима български моряци от кораба "Ина", съобщават от медията. Припомняме, те бяха арестувани на пристанище Нафплио и обвинени в участие в организирана престъпна група, занимаваща се с  контрабанда.

На 10 юли тази екип на Национална телевизия СКАТ спешно замина за Гърция и на 11 юли, в 12.45 часа внесе исканата от гръцките власти цялата парична гаранция, както и хонорара на специално нает за тяхната защита адвокат на обща стойност 10 000 евро, посочват от медията.

От там изтъкват, че  това е станало само 15 минути преди изтичането на крайния срок за депозиране на гаранцията, която до този момент не беше преведена от българска страна. Така петимата моряци избегнаха влизането обратно в гръцки затвор и остават на свобода до приключване на делото.

Сагата на българските моряци започна 23 юни, когато корабът "Ина", собственост на украинска фирма и плаващ под флага на Коморските острови, бе задържан с обвинението, че е навлязъл незаконно в гръцки териториални води и транспортира незаконен товар - 3000 мастербокса цигари.

Украинският капитан и българският му помощник останаха в затвора, докато петимата български моряци бяха освободени срещу парична гаранция, която до 11 юли не беше платена от българска страна.