Самолети на НАТО са нанесли удари срещу либийския град Ал-Азизия за втори пореден ден, съобщи либийската държавна телевизия.

Има информация и за нападения на коалиционните сили срещу град Сирт - родния град на Кадафи.

От алианса съобщиха, че силите на НАТО са поразили осем бункера, пет склада за боеприпаси и две машини БТР край Сирт.

По границата с Тунис са били ударени радар и ракетна установка, а край Мисрата - три бункера и един вертолет.

В столицата Триполи са били разрушени два оръжейни склада, един радар и един танк.

Изпълнени са 146 полета, от които 60 са имали зададени цели, се отбелязва в съобщението.

Припомняме, Франция и Великобритания призоваха за продължаване на операцията в Либийската Джамахирия. Според двете страни НАТО носи отговорността за буксуването в либийската война, двете държави настояват за по-крути нападения срещу позициите на Кадафи.

От средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.