Международна разследваща група твърди, че за да може варварите от „Ислямска държава" да останат финансово жизнеспособни, те трябва да продължат да разширяват контролираните от тях територии в Ирак и Сирия и да овладяват повече ресурси.

Базираната в Париж финансова разследваща група подчертава в свои доклад, че постоянната нужда на джихадистите от големи количества пари, за да управляват областите, които завладяха, означава, че не е сигурно колко дълго „Ислямска държава" ще може да финансира сегашното си ниво на активност.

„За да поддържа управлението си и финансовите си разходи в областите, където оперира, "Ислямска държава" трябва да е в състояние да завладява допълнителни територии, за да експлоатира ресурси", се посочва в доклада, цитиран от "Ройтерс".

Работната група, която е съставена от правителствени представители от целия свят, които се борят с прането на пари, отбелязва, че терористичната групировка генерира голяма сума пари от присвояването на петролни полета и от криминална активност като кражби и изнудване.

„Отрязването на тези огромни потоци от приходи е едновременно предизвикателство и възможност за международната общност да победи тази терористична организация", се подчертава още в доклада.