По време на 20-та среща на високо равнище  ЕС - Русия  в Португалия руският президент Владимир Путин е отправил ново предупреждение към Европа относно разногласията по въпросите за статута на Косово, новите санкции на Иран, които САЩ иска да наложи и американския план за противоракетна отбрана в източна Европа.

Руският лидер категорично е очертал различията в позициите на страната му и ЕС, като междувременно е призовал за търпение  в разрешаването на косовския проблем, предаде АП.

По време на срещата си с португалския президент Анибал Каваку Силва, Путин е заявил, че не бива да се нарушават принципите на международното право като се насърчават сепаратистки прояви.

Коментирайки санкциите срещу Иран, предложени от САЩ Владимир Путин е заявил, че не бива да се влошава ситуацията, стигайки се до задънена улица, дори военни действия.

Срещата на високо равнище отбелязва и десетгодишнината от подписването на споразумение за сътрудничество между Брюксел и Москва.

На срещата се очаква да бъде постигнато споразумение за система за ранно предупреждение при риск от прекратяване на руските енергийни доставки за ЕС.

25 % от доставките на газ и петрол за ЕС идват от Русия.

Комисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер е подчертала, че  е  "много двете страни да си сътрудничат, като като акцентират върху търговията и отворят пазарите си".