В 9 часа във всички училища на територията на страната ще бъде открита новата учебна година.

По предварителни данни на просветното министерство са записани общо 651 502 ученици, от които 60 хиляди първокласници. Всички те ще посрещнат тържествено началото й с церемония по издигане на националния флаг и училищно знаме.

В София по данни на Регионалния инспекторат по образование има около 9200 записани първокласници или с около 150 повече от миналата година. Учебната година ще започне нормално във всички 320 общински, държавни и частни училища на територията на РИО София-град, в които са записани близо 1/5 от учениците в страната или 120 000.

Безплатните учебници вече са получени в училищата в страната, като за първи път през тази година някои от училищата ги получиха още през лятната ваканция.

Право на безплатни учебници имат учениците от общинските, държавните и частните училища от първи до седми клас, като само учебниците за първи клас са изцяло нови. Останалите учебници се употребяват три години от учениците.

В днешния ден повечето от министрите от кабинета ще участват в откриването на новата учебна година.

Президентът Георги Първанов ще присъства на тържествата по повод 190-та годишнина на просветното дело в община Борован и на откриването на новата учебна година и на реконструираната сграда на ОУ "Отец Паисий". Георги Първанов ще се срещне с кмета на Борован Петър Цветковски и с ръководството на общината. Президентът ще поднесе цветя пред Паметника на героите и ще разгледа художествената галерия "Владимир Ганецовски" и библиотеката на читалище "Цани Иванов".

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще бъде официален гост на откриването на новата учебна година от 9.00 ч. в столичното 11-то СОУ "Св. Пимен Зографски" в кв. "Дианабад".

Министърът на културата Вежди Рашидов ще открие новата учебна година в две столични училища - в Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" от 9.00 ч. и в Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров" от 10.30 ч.

Министър Маргарита Попова ще присъства днес на официалното откриване на учебната година в училището към Софийския затвор. Тържеството ще бъде от 10.00 ч. в затворническото общежитие "Казичене", на чиято територия се намира основното училище. Общо 1082 са кандидатите за ученици сред лишените от свобода в цялата страна през предстоящата учебна година.

Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев ще открие днес в 9 ч. учебната година в СОУ "Иван Вазов" в гр. Вършец. В 14 ч. в Ловеч министърът ще даде старт на проекта "Подобряване на физическата и жизнена градска среда в община Ловеч", а в 18 ч., в ритуалната зала на община Габрово, ще разговаря с учениците, завършващи 12 клас.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов ще открие в 9.00 ч. новата учебна година в Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Професор д-р Димитър Димов" в Ловеч. В тази гимназия Найденов е завършил средното си образование. Училището е към системата на Министерството на земеделието и храните.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов ще открие в 9 ч. учебната 2010/2011 г. в езикова гимназия "Екзарх Йосиф" във Враца.

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на новата учебна година в Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" в 10.00 ч.