Часове след края на изборния ден пред Общинската избирателна комисия, помещаваща се в столичната зала "Универсиада" цари хаос.

Членове на Секционни комисии още не могат да предадат своите протоколи. В момента движението около зала "Универсиада" е отцепено. Около нея има много полиция, паркирани са десетки маршрутки, софийски таксита и автобуси.

Пред зала "Универсиада" продължава да има опашка от чакащи, като според раздаваните номера са минали едва половината.

Хората са тук от късно вечерта. Казаха, че техни колеги са спали върху чувалите, за да си чакат реда, а в самата зала е било кошмарно. Всичко се е случвало много бавно и хората са били много изнервени.

Хората, които излизат от зала "Универсиада" разказват, че в момента тя е почти пълна. След като седели цял ден вчера, все пак днес сутринта са им раздали кроасани, тъй като вътре не могат да си купят нищо. След като раздали 100 кроасана обаче, те свършили.

Проблемът с чакащите членове на Секционни избирателни комисии ще бъде решен до няколко часа, посочи по-рано председателят на ОИК - София Марина Белчева.

"Нито един от нас не е спирал и за минута да обработва документи. Работим от 6 ч. сутринта. Вече сме прехвърлили две трети от СИК-овете. Правим всичко възможно от една страна да спазим закона а от друга - да успеем да подслоним, нахраним, транспортираме между 3000 и 4000 души. 80% от членовете на СИК-овете са в залата, въпреки че са изморени. Не можем да обработим толкова много информация в рамките на няколко часа. СДВР и органите на реда осигуряват сигурността на всички изборни книжа и материали", подчерта тя.

Хората са на предела на силите си, включително и членовете на ОИК, заяви за Дарик  Белчева.

Над 3500 протокола няма как да бъдат обработени за няколко часа, коментира още тя.

В други градове ситуацията е същата, като се набива на очи неподготвеността на членове и председатели на секционните комисии. В 90 на сто от предадените до сега протоколи се е наложила корекция, като само 10% са били изрядни, оплакват се в Благоевград.

Подобно е положението и в Русе като близо 70 процента от обработените до 7 часа тази сутрин протоколи от секционните избирателни комисии са сгрешени в частта си за местния вот, съобщи председателят на ОИК-Русе Иван Иванов, цитиран от БГНЕС.

Основната причина е в изписването на името на най-дългата коалиция в България, която съдържа 270 знака. Членовете на секционните комисии са се опитвали да напишат цялото й име, което е отнемало три реда в протоколите, вместо да я съберат на един.

Припомняме за първи път от 15 години насам изборният ден бе удължен с един час, заради огромните опашки пред избирателните секции.

Много граждани се оплакаха от неуредици около вота, липси в списъците, като многото бюлетини заради изборите 2 в 1 допълнително забавяха изборния процес.