21 тона замразена скумрия ще обяви за продан Агенцията за приходите в Пловдив. Стоката е внос от Холандия. Тя е била предназначена за фирма, идентифицирана от контролните органи като „липсващ" търговец.

Рибата е изоставена в полза на държавата след пломбиране и проследяване от звеното за фискален контрол към НАП Пловдив, съобщават от приходната агенция. Тя не е била потърсена от получателя.

От Агенцията по безопасност на храните са взети проби, които показват, че скумрията е годна за консумация. Данъчните гарантират, че до закупуването й, рибата ще се съхранява при необходимите температурни условия за запазване на качеството й.

Към момента Националната агенция за приходите осъществява мониторинг върху 272 вида стоки с висок фискален риск. Сред тях са различни видове меса, плодове, зеленчуци, брашно, захар, олио, млечни продукти, яйца и други.

Звеното за фискален контрол към НАП Пловдив е наложило 196 обезпечения, по които са платени почти 2 230 000 лева от началото на годината досега.

За същия период инспекторите от звеното са съставили и 58 акта за неспазване разпоредбите за фискален контрол. 23 от тях са на физически лица, а 35 на юридически.

От дирекцията на приходната агенция в Пловдив поясняват, че санкцията за физическите лица е от 1000 до 3000 лв., а за юридическите - от 3000 до 20 000 лева.