Москва е готова да разгледа възможността китайски инвеститори да придобиват дял над 50% в стратегически петролни и газови находища. Това би помогнало да се преодолее „психологическата бариера" в партньорството с Пекин.

Вицепремиерът Аркадий Дворкович съобщи днес, че Русия предпочита доминиращо участие или паритет, но ако Пекин поиска участие по-голямо от половината, то Москва е готова да разгледа тази молба.

"Ако има такова запитване, ние ще го разгледаме сериозно. И аз политически препятствия към дадения момент не виждам", каза вицепремиерът пред журналисти на Красноярския икономически форум, цитиран от Reuters.

Русия обяви разширяването на партньорството си с Китай за приоритет на фона на въведените от Запада санкции във връзка с украинската криза.

"Имаме с Китай стратегическо партньорство и сега решенията се вземат много по-бързо, отколкото преди. Вече имаме едни голям газов контракт, скоро ще бъде подписан втори. Сега с Китай се познаваме по-добре, разбираме техните мотиви и намерения. По-рано в отношенията имаше психологическа бариера, сега такава няма", допълни Дворкович.

Вицепремиерът даде да се разбере, че сътрудничеството между двете страни не се ограничава само в областта на енергетиката.