Италианският премиер Силвио Берлускони запази поста си.

След като по-рано днес той спечели вота на доверие в Горната камара на парламента - Сената със 162 общо 308 гласа, премиерът удържа победа и в долната камара на парламента с 314 гласа в негова полза и 311 против.

Именно гласуването в долната камера се сочеше за ключово, защото там правителството няма мнозинство. Ако вотът в камарата на депутатите беше минал, Берлускони трябваше да подаде оставка.

"Война" в сърцето на Рим
                 Още...

В изказване в парламента, бившият антикорупционен съдия Антонио Ди Пиетро - който сега води италианската опозиция, заяви че с политическата кариера на Берлускони е свършено.

„Независимо дали ви харесва или не дойде краят на политическият ви опит.", заяви Ди Пиетро.

Миналата седмица Пиетро е подал официално жалба, според която  Берлускони се опитвал да купува гласове. Римските магистрати вече са започнали разследване.

Вчера италианският премиер призова членовете на Сената да не излагат правителството на риск заради тесни политически интереси преди гласуването на вота на доверие на кабинета.

Искането за вот на доверие беше внесено от лявоцентристката опозиция. Позициите на премиера са доста нестабилни, имайки предвид, че преди месец бившият му съюзник Джанфранко Фини официално прикани Берлускони да подаде оставка, но той отказа.

Припомняме, миналата седмица 80 италиански депутати от редиците на либералната десница и на центристите, за които се предполага, че са част от политическото семейство на Силвио Берлускони, призоваха за неговата оставка. Един от мотивите им бе да има възможност Италия да посрещне по-добре икономическата и социалната криза.

Миналия месец четирима министри от италианското правителство подадоха оставка.

Със сигурност положението на Берлускони не е завидно.

След загубата на подкрепата на Фини, личността на 74-годишния италианския премиер е постоянно замесвана в скандали, повечето от които свързани с интимните му отношения с различни жени. Разрастващата се в Италия безработица, бюджетния дефицит, както и кризата покрай боклука в Неапол са също проблеми, които хвърлиха негативна сянка върху управлението му.