МВФ прогнозира растеж от 1,6% на българската икономика през 2014, сочат данните от публикувания днес доклад на фонда за икономическите перспективи пред света. За догодина от организацията прогнозират дори още по-оптимистичен ръст на БВП от 2,5%.

Припомняме, че в публикуваните на 4 април тази година прогнози на финансовото министерство за ръста на българската икономика през 2014 г., от ведомството на Петър Чобанов предсказаха ръст 2.1%.
Това е увеличение от заложената в бюджета за 2014 г. прогноза, която предвижда БВП на страната ни да се увеличи с 1.8% и се разминава с около 0,5 процентни пункта спрямо данните на МВФ.

Световната икономика се ускорява, но има нови рискове, обяви МВФ
Още...

От службата на Кристин Лагард предвиждат съвсем леко намаляване на безработицата с 0,5% през тази година - от 13% за миналата до 12,5 за тази. Тенденцията ще се запази и до края на 2015-а безработните ще намалеят с още 0,6 процентни пункта до 11,9 на сто от икономически активните българи.

По данни на МВФ през тази година цените за потребителите у нас ще спаднат с около 0,4 процентни пункта но догодина ще се повишат с 0,9 на сто.

След като се беше стабилизирал през 2013-а, балансът по текущата ни сметка за тази година е с отрицателен знак: -0,4%, като за догодина се очаква тази цифра да стане
-2,1%.