Общият резултат на кметовете, които ще спечелят ГЕРБ и Реформаторския блок ще са тест за стабилността на коалицията. Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов, който се срещна с реформаторите в парламента.

След срещата в стаята на РБ партньорите в управлението дадоха кратък брифинг.

"Местните избори са изключително важни", подчерта премиерът. "Резултатите от тях на ГЕРБ и РБ, броят на кметовете, броят на общинските съветници, мнозинствата в тях, ние ще ги тълкуваме като препотвърждаване на стабилността на правителството", каза Борисов.

"Ако се представим слабо, това би било един лош сигнал за работата на правителството", обясни той. "Общият резултат трябва да е такъв, че да гарантира веднъж стабилност и втори път, - че е безалтернативно това, което в момента имаме като управление", категоричен бе премиерът.

Радан Кънев отчете постигнатото съгласие по много важни въпроси - стабилно управление чрез общи парламентарни приоритети през този сезон. Имала съгласие да се извършат промените в Конституцията в рамките на настоящия парламентарен сезон, стана ясно от изявлението на Кънев.

"Има разбирателство за гласуване на антикорупционното законодателство на Меглена Кунева, както и на процесуалните закони. След като бъде изменена Конституцията ще  се гласува и законът за съдебната власт", каза Кънев.

Борисов и реформаторите се съгласили, че трябва да се стабилизира работата на парламентарното мнозинство. Общо щяло да е гласуването по бюджетните закони и промените в регулаторните закони.

От изявленията стана ясно, че местните избори няма да пречат на законодателната дейност.