Консултативният съвет за Новия план за управление на Пирин реши да поиска изключване на туристическите зони от ЮНЕСКО. Това е станало по време на днешното заседание, съобщиха членове на Консултативния съвет.

От гласувалите 21 членове - 17 са били „за" предложението, 3-ма „против" и 1 „въздържал се".

Мотивите са, че през 2008 г. тогавашният министър на околната среда и водите разпоредил включването на допълнителни 12 000 хектара от територията на Пирин и с това към настоящия момент целият Национален парк Пирин е обект на ЮНЕСКО. В рамките на Европейския съюз това е единственият случай, в който такава голяма територия цялостно е обект на ЮНЕСКО, коментират от съвета.

Според тях номинацията, изготвена през 2009 г. от МОСВ, е непрозрачна, без провеждане на задължителните обществени обсъждания. Не са спазени принципите на Хартата за устойчиво развитие на ООН, съгласно която отчитането на социално-икономическите и демографски фактори, както и мнението и желанието на местните власти и общности е задължително.

Членовете на Консултативния съвет смятат, че утвърдената тогава номинация е в ущърб на опазването на Пирин като обект на световното природно наследство. С изключение на 2.2% т.нар. буферна зона на останалата територия на парка е невъзможно развитието на туризма. От Консултативния съвет изтъкват, че принудително са ограничени и възможностите за участие на местните общности при съхранението и управлението на Пирин.

Липсата на интеграция на местните хора и приобщаването им при опазването на планината създават предпоставки за огромни нарушения. Допуска се на територията на Пирин да се извършва незаконна бракониерска сеч, лов, замърсявания на водите, посочват още в мотивите си членовете на Консултативния съвет.

Становището на Консултативния съвет е предложените от изпълнителите „Пролес инженеринг" туристически зони 3929 хектара или 9.7% от територията на парка да бъдат изключени от ЮНЕСКО. Като разбира се, туристическите зони остават в границите на Национален парк Пирин и тяхното управление се осъществява съгласно Закона за защитените територии.

Така над 90% от територията на парк Пирин остава забранена за човешка дейност и намеса, но същевременно се дава възможност за развитието на туризма.

Над 100 организации, институти, общини и представители на бизнеса са дали становище при разработване в плана за управление на Национален парк Пирин, уточняват още членовете на съвета.