Асоциацията на родителите на деца с епилепсия обмисля да съди Министерство на здравеопазването заради спряното лекарство „Ривотрил". Това обяви на пресконференция председателят на асоциацията Веска Събева.

Медикаментът се използва за овладяване на гърчовете при пациенти с епилепсия. От януари той не може да бъде намерен в аптечната мрежа, тъй като вносът му е спрян.

Събева е категорична, че съдебните дела няма да спрат само до Здравното министерство, тъй като пациентите настояват да бъде потърсена персонална отговорност от хората, които не са си свършили работата. Никой няма право да си играе с живота на хората, заяви твърдо Веска Събева. По думите й, когато дадено лекарство е жизнено важно за пациентите, държавата трябва да гарантира вноса и разпространението му в аптечната мрежа.

В момента заради липсата на „Ривотрил", пациентите с епилепсия се принуждават да пътуват в чужбина, за да си го набавят. Самата Веска Събева, чиито син страда от заболяването, е пътувала до Димитровград в Сърбия, за да закупи медикамента. Освен за сина си, тя е осигурила и за други нуждаещи се.

Здравната каса е дала уверение, че от 30 април по аптеките ще се предлага генерична форма на "Ривотрил". Въпреки това пациентите се съмняват, че това ще се случи. Освен това не е ясно как ще им се отрази употребата на новия лекарствен продукт.