Един месец след разрушителното земетресение с магнитуд 9 и предизвиканите от него вълни цунами в Япония, около 150 хиляди души продължават да живеят в приюти, предаде ДПА, цитирана от БТА. В един момент броят на тези хора бе три пъти по-висок.

Регионалните власти в най-тежко засегнатите от природните бедствия на 11 март североизточни префектури Ивате, Мияги и Фукушима поискаха от правителство да построи 62 хиляди временни жилища.

Правителството обеща да направи всичко по силите си, за да помогне на пострадалите хора и да овладее кризата в претърпялата авария вследствие на природните бедствия атомна електроцентрала "Фукушима 1".

Много хора в най-тежко засегнатите райони не крият, че са отчаяни и че дори нямат планове за бъдещето.

Япония бе разтърсена в 14.26 ч. следобед на 11 март от най-разрушителното земетресение в съвременната си история.

Броени минути по-късно тихоокеанското крайбрежие на главния остров Хоншу бе връхлетяно от вълни цунами, които на места достигнаха височина от 23 метра. АЕЦ "Фукушима 1" претърпя авария, която доведе до изтичане на радиация.

По последни данни на полицията е потвърдена смъртта на 13 100 души в 12-те пострадали от земетресението и цунами префектури, предаде ИТАР-ТАСС. Все още са водени за изчезнали 14 337 човека.

Това означава, че реалният брой на жертвите може да надхвърли 27 400. Природните бедствия разрушиха 150 хиляди сгради, като оставиха отломки, тежащи най-малко 25 милиона тона.