Още не е отговорено на въпросите за причината за мартенските взривове в база "Иганово", а днес се добавят и нови.

Тази сутрин нови два силни взрива се разнесоха от складовата база край село Иганово. По-малките взривове са били около 20.

Марин Иванов от Сдружението на специалистите  по боеприпаси и бивш директор на завод "Терем" в Костенец смята, че случилото се е саботаж, съобщава БНР.

Според него притеснителното е, че и следите водят към умишлено взривяване. И в двата случая инцидентите се случват в неприсъствен ден, малко хора на смяна и терен. И в двата случая избухва пожар, коментира Иванов.

Според него до вторите взривове се е стигнало, след като е станало ясно, че не цялата продукция е взривена при пожара през март. Той предположи, че вътрешен човек е замесен и при двата случая.

Той обясни, че взривените боеприпаси  се изстрелват от земя и въздух, те са неуправляеми реактивни снаряди. Такива се търсят от доста страни, но "явно някой не иска тази продукция да бъде изнесена от България".

"Важно е да се знае за кого е предназначена продукцията, тя е направена по поръчка и тези въпроси трябва да бъдат разследвани", заяви Марин Иванов.

Според Тодор Воденов, който е председател на синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа", версията за саботаж при поредните взривове в Иганово е една от най-вероятните.

Логично е да се говори за саботаж, затова защото наистина са странни съвпаденията. Той припомни, че взривовете в Челопечене са станали, когато поделение 18 250 е трябвало да премине към "Терем"-АД.

„За нас тогава и сега може да се говори за саботаж, за прикриване на количества чрез взривове и по този начин да се заметат следите. За нас става дума за действия, които са насочени от доста високо място, защото да се извърши подобно действие, трябват хора специалисти и които познават спецификата на работата добре."

В случая с взривовете в цех 835 в Иганово е имало термобарични гранати, които се държат в разглобено състояние. Трудно ми е да допусна, че те биха могли да се взривят", посочи още Воденов.

И Георги Илиев, бивш следовател в Националната следствена служба, потвърди подозренията. То заяви, че е важно да се вземат спешни мерки, за да не се допуска паника сред населението и още експлозии.

"Всички тези взривове в последните години са били в нарушение на правилата", заяви още Илиев.