Европейската народна партия (ЕНП) печели 273 места в 736-местния Европарламент. Прогнозните резултати сочат, че Партията на европейските социалисти (ПЕС) е на второ място със 155-156 места.

Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) печели 78- 84 места. Четвърти са Зелените с 52-55 места.

Конфедеративна група на Европейската обединена левица печели между 33 и 37, Съюз на Европа на нациите 33-36, Група Независимост/Демокрация - 15-19 места.

80 депутатски кресла ще бъдат допълнително разпределени сред останалите европейски формации.

Председателят на ЕП Ханс Герт Пьотеринг благодари за участието на всички в изборите за европейски парламент като добави, че има какво да се желае от гледна точка на участието.

Много се радвам, че проевропейските партии - ЕНП, ПЕС, АЛДЕ и Зелените успяха да спечелят солидно мнозинство. Онези от нас, които са проевропейци, ще продължат да работят и да водят Европа към по-светло бъдеще, заяви Пьотеринг.

Да се поздравим, че победихме социалистите. Така коментира изборните резултати председателят на ЕНП Жозеф Доу.

За социалдемокрацията тази вечер е тъжна. Ние сме разочаровани, очаквахме по-добър резултат, заяви от своя страна председателят на ПЕС Мартин Шулц.

Избирателната активност за Европарламент е най-ниската, регистрирана от както в Съюза се провежда подобен вот.

Тази година статистическите данни сочат, че едва 43.39% от гражданите на ЕС са упражнили правото си на глас. За сравнение на миналия евровот избирателната активност е била 45.5%.

Българските евродепутати от ГЕРБ и Синята коалиция се присъединяват към водещата в Европарламента група на ЕНП.

Четиримата от Коалиция за България се причисляват към парламентарната група на европейските социалисти (ПЕС).

Водачът на листата на НДСВ Меглена Кунева и Антония Първанова отиват в Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) заедно с тримата евродепутати от ДПС.

Евродепутатите на Атака остават в графата „други".