2-годишна условна присъда поиска държавно обвинение за бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков по делото „Костинброд" за 350-те хиляди надпечатани бюлетини, открити в печатницата „Мултипринт".

Желязков отговаря пред Темида за престъпление по служба. Според държавното обвинение той не е изпълнил служебните си задължения и в резултат на това настъпили обществено опасни последици.

Установено е според прокурорите, че Желязков не е командировал на място служители, които да следят процеса по изготвянето на бюлетините в Костинброд.

В Софийския градски съд текат пледоарии по делото за скандала, избухнал ден преди парламентарните избори през май 2013 година.

Главният секретар на Министерския съвет няма задължение да осъществява ежедневен контрол върху всеки един служител от администрацията на ведомството. Това обяви пред Темида в своята пледоария защитата на Желязков - адвокат Трендафил Трендафилов.

Юристът дори обвини прокуратурата за това, че не е положила никакви усилия за събирането на доказателства по делото. Той недоумява откъде държавното обвинение прави извод, че клиентът му не е положил усилие да командирова служители в Костинброд, които да бдят над процеса по отпечатването на бюлетините.

Адвокат Трендафилов защити Желязков, като изтъкна, че той е имал правилна, добре изградена представа за служебните си задължения и ги е изпълнявал в съответствие с нормативната уредба. Според него се правело очевидно дезинформиране на обществото, неточни и неправилни квалификации и пресконференции на разследващите. В тази насока той обвини и медиите.

Базирайки се на нормативната уредба, адвокат Трендафилов изтъкна пред магистратите, че така, както главният секретар на МС е изправен пред Темида, такава съдба би могла да сполети и министър-председателя.

Самият Росен Желязков обяви, че счита себе си за невиновен в личен план и настоя за оправдателна присъда. „Човек трябва да търси ползата във вредата", мъдро отчете той.

Според него казусът все пак е допринесъл за оптимизиране на законодателството, свързано с изборния процес.

Желязков бе категоричен, че администрацията на МС е положила неимоверни усилия, за да обезпечи предсрочните парламентарни избори през 2013 година. По думите на ексглавния секретар на Министерския съвет, нито той, нито служителите му са получили укор както от служебния премиер Марин Райков, така и от Пламен Орешарски.

В 15.30 часа съдът ще се произнесе по делото.

Припомняме, в деня за размисъл преди предсрочните парламентарни избори през 2013 г. в печатницата „Мултипринт", която отговаря за изработката на изборните бюлетини, бяха открити 351 075 надпечатани бюлетини.

След разследване вината бе стоварена именно върху Желязков, който според прокуратурата умишлено не е изпълнил задълженията си по контрол на изработването, за да създаде възможност на „Мултипринт" да не спази параметрите си по договор.

По-рано днес Росен Желязков категорично обяви пред съдебния състав, че не е имало нарушение в нито един етап от изпълнението на договора за отпечатването на костинбродските бюлетини. Той изтъкна, че е било предвидено при неизпълнение на договора да бъдат заплатени съответните парични гаранции, неустойки и обезпечение.

Бившият главен секретар на Министерския съвет акцентира върху това, че в печатницата „Мултипринт" е трябвало да се съхранява технологичният брак при строг режим на достъпа. Въпросните бракувани бюлетини не са били негодни, а точно обратното. След допълнителна обработка е можело да бъдат използвани за гласуване.