Борисов чрез своите министри се намесва индиректно в работата на Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР), така както го е правил през 2013 г. в ДКЕВР. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от БСП Красимир Янков. По мнението му, всички предложени мерки били вмешателство в работата на регулатора. Обаче била пропусната най-важната - преразглеждането на договорите на американските централи и договорите с ВЕИ-тата.

Янков коментира очакванията на енергийния министър за шест месеца във Фонда за сигурност на електроенергийната система да се съберат 200 млн. лева. Доколкото червеният депутат разбрал тези средства ще бъдат вкарани в НЕК. Според него тогава обаче имало риск да се смесят парите от въглеродните емисии и от Фонда за сигурност. Красимир Янков предупреди, че това ще доведе до проблем от страна на ЕС. Таксата щяла да повиши цената на тока на свободен пазар.

По думите на Красимир Янков, въпросните 5% от приходите от продадена енергия ще се плащат от АЕЦ „Козлодуй", НЕК - със своите  22 ВЕЦ-а, ТЕЦ „Марица Изток - 2", но не и от американските централи.

Социалистът обясни, че според договора им с НЕК, всяка допълнителна такса няма да се плаща от тези централи, а от самата Национална електрическа компания.

Янков изрази надежда да не се стигне до намаляване на заплати и до уволнение на служители в областта на енергетиката, заради желанието на управляващите да се намалят и разходите за административни услуги в сектора.

Той уточни, че според енергийния министър може да се спести значителна сума, ако се направят 10 % икономии от административните услуги в сектора.

В случая с АЕЦ „Козлодуй" намаляването на средствата щяло засегне инвестиционната й програма за удължаване на експлоатацията на V-ти и VI-ти блок на централата.

Припомняме, по-рано от КНСБ уточниха, че в държавните енергийни предприятия няма да се намаляват заплати и да се съкращава персонал. Средствата, които ще бъдат орязани, касаели външни услуги.