Евентуалната военна намеса на НАТО в Либия може да бъде опасна и безполезна. Това заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган по време на среща в Истанбул, в която участваха известни чуждестранни държавни дейци, съобщава РИА Новости.

"Вече станахме свидетели на други примери, при които външната намеса, особено с използването на военни методи, не помага за решаването на проблема, а напротив - задълбочава го", заяви турският премиер и допълни: „Затова смятаме, че евентуалната операция на НАТО срещу Либия или друга страна до голяма степен ще е безполезна и се опасяваме, че тя може да има опасни последствия."

Във форума в Истанбул участват още бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор и редица действащи държавни и правителствени ръководители.

Турция се явява една от най-старите страни-членки на НАТО и разполага със втората по численост армия в Северноатлантическия алианс.

Припомняме, от 15 февруари Либийската Джамахирия е обхваната от масови протетси срещу режима, воден от Муамар Кадафи. В последните няколко дни правителствените войски „натиснаха" опозиционерите и почти си върнаха контрола над източна Либия.

Либийската авиация ежедневно нанася удари върху обекти на опозиционните сили в източната част на страната. До този момент все още не е ясна точната бройка на загиналите.