Вълненията в мюсюлманския свят срещу филм за пророка Мохамед след Египет и Либия обхванаха и Тунис, предаде Ройтерс.

Разгневена тълпа атакува посолството на Белия дом в столицата Тунис. Това принуди местната полиция да използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да не допусне повторение на трагедията от Бенгази.

В либийския град тълпата превзе мисията на САЩ, опустоши я и уби четирима американци. Сред тях беше и посланикът Кристофър Стивънс заедно със свои служители.

Този брутален акт принуди Пентагонът да изпрати елитно антитерористично подразделение на морската пехота.

САЩ изпращат два бойни кораба край либийските брегове. Експерти по тероризъм отбелязват, че хипотезата за добре планирано нападение в Бенгази става все по-реалистична. Нападението е станало на 11.09, когато се навършват 11 години от ударите на Ал Кайда срещу САЩ срещу Световния търговски център и Пентагона.

Канада обяви, че преразглежда мерките за сигурност на посолството си в Триполи след нападението срещу американското консулство в Бенгази.

Арабисти предупреждават, че вълненията ще продължат, защото обикновените араби са разочаровани от Арабската пролет. Дори и свалянето от Youtube на провокативния трейлър на филма за пророка Мохамед няма да успокои напрежението.