"Аз не твърдя, че министър Петков е свързан с организираната престъпност. Твърди го високопоставен полицейски служител, при това един от най-високостоящите полицейски служители, отговаряли за борбата с организираната престъпност."

Това каза в интервю за БНР германският разследващ журналист Юрген Рот, който пише книга за българската организирана престъпност и сливането й с високите етажи на изпълнителната и съдебната власт.

Част от ръкописа Рот беше публикуван от mediapool.

В изказването си от парламентарната трибуна вчера министърът на вътрешните работи Румен Петков заяви, че ще съди за клевета Рот.

Аз се дистанцирам, само пиша това, което са ми казали. Г-н Петков трябва да прочете пълния текст. Това може да е и дезинформация, защото в България, за съжаление, всичко е възможно.

Но това твърдение съществува. Източникът може да се определи като квалифициран източник от вътрешния кръг на МВР който е трупал опит в борбата с организираната престъпност. Той не е дребен служител, а един от най-високостоящите. Подобни твърдения има и от високопоставени полицейски служител от Плевен.

Тоест налице са силно тежащи твърдения, които аз предавам, но се дистанцирам от тях. Това са твърдения и слухове, които трябва да бъдат опровергани и разследвани в България. Това обаче не означава, че не съществуват твърдения, че г-н Петков има връзки с мафията, заявява още Рот.