Германският канцлер Ангела Меркел пристигна в Афганистан на изненадващо посещение.

Меркел ще посети германски войници в базата в Мазар-и-Шариф - в северната част на страната, съобщи говорителят й, цитиран от германски сайтове.

Със съобщението за визитата на германския канцлер дойде и призивът на талибаните за отмъщения към „диваците американци с болни мозъци" заради убитите вчера от американски войник 16 мирни жители, включително жени и деца, в домовете им в провинция Кандахар.

Последната визита на Меркел в Афганистан беше през декември 2010 г., когато посети германските войници точно преди Коледа. По време на посещението си тогава, Меркел за пръв път нарече случващото се в Афганистан „война".

52 германски военни служители са убити за повече от десет години военно участие в Афганистан. Разполагането на германски сили започна с 1200 войници през 2002 г. Сега броят им е около 4900. 500 от тях трябва да бъдат изтеглени до началото на 2013 г. Международните сили трябва да се изтеглят до 2014 г. и да предадат контрола върху сигурността на афганистанските сили.

Малко след пристигането си в Афганистан днес Меркел отдаде почит на над 50-те убити германски войници. По план канцлерът трябваше да посети и съседната провинция Кундуз, но отложи пътуването си до там, заради обилния снеговалеж.