Износът на ядрени отпадъци към страни извън Европейския съюз трябва да бъде забранен, освен ако те не се изнасят за рециклиране и после обратно да се внасят в ЕС, реши Европарламентът.

Износът в рамките на ЕС пък ще бъде разрешен само на базата на двустранни споразумения, е посочено още в решението.
Депутатите подкрепиха стриктни правила за защита на работниците, призоваха за по-голям контрол и разследващи правомощия на националните власти, както и за насърчаване на изследванията за намиране на алтернативи на дълбокото погребване на тези отпадъци.

Съгласно предложението за директива, всяка държава членка трябва да изготви национални политики и програми за безопасно преработване и погребване на отработеното ядрено гориво и радиоактивни отпадъци. Страните от ЕС трябва да изготвят национални отчети и планове за управление на всички инсталации, дори и те да са вече закрити.

Една от най-противоречивите точки в проектозаконодателството за депутатите беше дали да се разреши износът на ядрени отпадъци в страни извън ЕС.
Две политически групи (С&Д и AЛДE) искаха да се подкрепи първоначалното предложение на Европейската комисия всяка страна от ЕС да отговаря сама за погребването на радиоактивните отпадъци, които произвежда, като износът в рамките на ЕС да бъде разрешен само на базата на двустранни споразумения.

Депутатите в крайна сметка подкрепиха предложението на С&Д да се разреши износ само за рециклиране и при условие, че после обратно се внася в ЕС. Зелените предложиха разрешаване на износа само в ЕС и то за малки количества отпадъци.

Според договорката, също така, държавите, които решат да изнасят ядрения си боклук от ЕС ще трябва да контролират условията, при които той се съхранява и рециклира, като те трябва да съответстват на най-високите европейски стандарти за безопасност.

Сега България експортира отпадъците си в Русия, а евродепутатът Ивайло Калфин коментира, че ако бъде прието в този вид, това решение би натоварило страната с ангажименти, които не е ясно как тя може да спази.

По думите му, това означава, че ще трябва да строим депо за постоянно съхранение, защото няма как да убеждаваме страни, които не членуват в ЕС да се придържат към вътрешните правила на съюза.

Директивата за ядрените отпадъци, която в момента се разглежда от европейските институции, предвижда, че държавите, желаещи да експортират отпадъците си от ЕС, трябва да го сторят по силата на двустранно споразумение, в което да задължат ответната страна да спазва европейските стандарти.
"Не виждам как бихме могли да ангажираме Русия, която не е член на ЕС, да се придържа към условия, които важат за Общността, добавя Калфин.