Съединените щати планират да дислоцират самолетоносача „Джордж Х.У. Буш" в Персийския залив в следващите часове.  Това заяви представител на американските власти пред CNN.

Причината за военното раздвижване в Залива била, за да бъдат предоставени на президента Барак Обама повече възможности за евентуални въздушни удари срещу ислямските екстремисти в Ирак.

Междувременно Обама заяви, че САЩ не възнамеряват отново да изпращат войници да се бият в Ирак, но ще разгледат редица други опции, с които да подкрепят иракското правителство срещу настъплението на ислямските екстремисти в страната.

Американският президент допълни, че ако Ирак не успее да си реши вътрешните политически проблеми, краткосрочна военна помощ от страна на Съединените щати не би помогнала кой знае колко.

"Екстремистите от "Ислямската държава в Ирак и Сирия", представляват заплаха не само за иракския народ, но и потенциално за американци - това е регионален проблем, и той ще бъде дългосрочен. Ще трябва да съчетаем селективни действия на нашите военни срещу терористи, които биха могли да навредят на нашия персонал в чужбина и евентуално да нанесат удари на наша територия", посочи още Обама.

По думите му бунтът засега не е причинил големи смущения в петролните доставки от Ирак, но ако бунтовниците вземат под контрол рафинерии, други петролопроизводители в Близкия изток САЩ ще трябва "да поемат топката". Това ще бъде част от консултациите, които ще продължат през следващата седмица, добави той.

Припомняме, в последните дни крайните ислямисти от "Ислямска държава в Ирак и Сирия", които са продължение на терористичната мрежа "Ал Кайда", превзеха град Мосул, който е вторият по големина иракски град, град Тикрит, както и други два по-малки града. Така те владеят голяма територия в Северен Ирак, която е плацдарм за настъпление към Багдад.

Американският президент Барак Обама предупреди, че САЩ могат да бомбардират сунитските ислямисти.

Кюрдите, които искат свой автономен регион в северната част на страната, получиха предимство да разширят територията си в настъпилия хаос, след като взеха под свой контрол Киркук.