Родителите прекаляват с антибиотиците при лечението на децата си. Това обяви педиатърът д-р Татяна Стоева, цитирана от Дарик. Специалистката работи в Клиниката по детски болести в столичната болница „Лозенец".

По мнението и това не е само проблем на родителите, но и на общопрактикуващите лекари, които поради малкото време, с което разполагат за преглед, често предписват ненужно антибиотично лечение. Те правят това от страх да не пропуснат развитието на някои от по-сериозни усложнения при децата.

Стоева посочи, че много малко от тези, които говорят за здравната реформа у нас, всъщност знаят наистина как би изглеждала тя, когато бъде завършена.

Българските родители страшно много обичат да лекуват с антибиотици. Те мислят, че всяко нещо се лекува с антибиотик. Все още у нас има възможност да се купуват антибиотици без рецепти, докато в други страни това е проблем, който е решен. Това не е само проблем на родителите, но и на голяма част от доболничната помощ, където поради затрупване с работа, много често се предписва едно ненужно антибиотично лечение", добави Стоева.

По думите на специалиста повечето студенти по медицина нямат интерес към педиатрията. Тя обясни, че има много хора, които стават педиатри по принуда - примерно нереализирани кардиолози или такива, за които това е било детска мечта. Като цяло има отлив от педиатрията, отчете д-р Татяна Стоева.