„Не ви ли е срам"? Този въпрос на плакати издигнаха студенти на балкона на парламента. Председателят на НС Михаил Миков ги забеляза, докато квесторите се опитаха да въдворят ред, за да не се разсейват депутати.

Той ги покани на кафе в кабинета си, за да чуе исканията им. Заместник-председателят на НС Мая Манолова е убедена, че след разговора с Миков ще стане ясно от какво не са доволни студентите, какво ги притеснява.

Нормалният начин е всеки да си изразява мнението от една страна, но от друга да има и диалог между институциите и между хората, посочи тя. Най-нормалното нещо е, когато някой е на балкона, да го поканиш и да го питаш „какъв ти е проблемът?", смята социалистката.

Според Манолова жестът на студентите не е провокация, а техният начин да изкажат позициите си. На въпрос как са влезли студентите в НС, Манолова отговори: „Парламентът е най-публичното място в държавата". Тук няма цензура, категорична бе червената депутатка.

След кафето при парламентарния шеф студенти и политици не сближиха позиции. Дойдохме тук заради всички последни години, обясни Момчил Бинев, студент в СУ „Св. Климент Охридски". Не ги ли е срам от българския народ?, попита той отново пред медиите. Според него политиците не работят в интерес на народа, а за частни партийни и корпоративни, олигархични интереси. Студентите обясниха, че представляват себе си и не са платени.

Пред Михаил Миков студентите обяснили, че институцията НС е делегитимирана и няма авторитет пред гражданите. Според Момчил Бинев депутатите не си вършат работата. Депутатите да слушат хората, а не някой друг, настоя той.

Избори, ще означават, според него, че политиците слушат хората. Когато някой сгреши, трябва да си признае грешката, категоричен е Момчил Бинев. Като грешка студентите определиха назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и затова политиците трябва да поправят тази грешка чрез оставка и нови избори.

Попитани какво искат да кажат на Орешарски те отговориха категорично : „Оставка". Студентите също така се оплакаха от условията в общежитията и призоваха депутатите да живеят на общежитие, защото стаите са като затворнически килии.