Ирак изпадна в еуфория от спечелената купа на Азия по футбол, предаде Би Би Си.

В столицата Багдад се чува и стрелба във въздуха. Двама иракчани загинаха, а повече от 40 бяха ранени.

Убитите и ранените са били застигнати от куршуми изстреляни при безразборни стрелби във въздуха по случай невиждания футболен успех.

Хиляди иракски привърженици излязоха да празнуват на улиците, въпреки забраната за движение на превозни средства и за стрелба, която властите бяха наложили.

Иракчани празнуваха в Сирия и Швеция спечелената от националния отбор на страната Купа на Азия.  

Празненствата станаха въпреки наложената от правителството забрана за събирания на хора. Към ликуващата тълпа от иракчани се присъединиха и стотици представители на силите на реда, полицията и армията.

В Багдад беше въведен полицейски час, ограничаващ движението на превозни средства от16 часа днес до 18 часа днес, коментира „Ройтерс".

След полуфиналния мач между Ирак и Южна Корея бе взривена бомба сред тълпа футболни запалянковци, при което 10 души загинаха и 20 бяха ранени.

Ирак победи Саудитска Арабия с 1:0 и триумфира с купата на Азия за първи път в своята история. За сега най-доброто постижение на тима в турнира е 4-ото място през 1976 година, коментира „Топспорт".

Футболистите на Саудитска Арабия бяха амбицирани да станат първият четирикратен шампион на Азия, но не успяха да се преборят с ентусиазма на иракчаните, които никой не слагаше в сметките преди началото на шампионата.

Ирак доминираше през по-голямата част от мача и заслужено спечели трофея. Капитанът Йонес Махмуд осигури триумфа на своя отбор, като отбеляза победното попадение с глава в 72-ата минута след центриране от корнер на Хавар Мула Мохамед.

Иракчаните отстъпиха инициативата единствено в последните 5 минути на мача, когато играчите на Саудитска Арабия опитаха натиск в отчаян опит да изравнят.

В последната минута Малек Мааз пропусна да прати мача в продължения, след като ударът му с глава мина на сантиметри от целта. Саудитска Арабия, Иран и Япония остават с най-много купи на Азия - по 3, Република Корея има 2. По веднъж отличието са печелили Израел, Кувейт и сега Ирак.